Jak je to se zdánlivě podporujícícm dokrmem při kojení v prvních měsících života dítěte?

Rozmohl se nám tady takový nešvar...

Dokrmování.

Tedy,  abych věc uvedla na pravou míru - dokrmování po kojení. O co jde? Maminka své dítko nakojí a po té mu ještě podá umělou výživu. Buď na základě nějakých tabulek, tedy tak, že zváží, co miminko vypilo (vážením před a po kojení) a po té dokrmí umělou výživu na předepsanou dávku, jakou má dítě v tom určitém věku vypít. Nebo maminka kojí a když se jí zdá dítě hladové, prostě jej dokrmí.
Tak, ono je to celé dosti zrádné...

     Jednak uvědomte si prosím, že děti nejsou stroje, které potřebují na ujeté kilometry určitý díl pohonné hmoty. Děti jsou děti, kojenci, co se chtějí kojit kdykoliv. Ano, kdykoliv, ti nejmenší téměř kontinuálně a je to tak správně. Nemůže fungovat doporučovaný rozestup mezi kojením 2-3 hodiny, stejně jako omezování času u prsu na 10, maximálně 15 minut. Zdá se Vám to všechno bláznivé?
S tím se opravdu setkávám, nezřídka. Taková doporučení si stále ženy nosí z porodnic. Nehledě na to, že kojení není jen strava tělesná, ale i duševní. Potřeba jistoty, bezpečí, náruče, maminky. To není "jen" hlad čím Vás k sobě dítě volá. Zažívá velký strach, nejistotu, když nejste na blízku.
Jste jeho ostrovem bezpečí a lásky. Vaše náruč mu dává všechno.

     To, co vede k dokrmování po kojení je na jedné straně změřitelná hodnota, tedy gramy/mililitry.
Na straně druhé pocit, že má dítě hlad. K těm gramům, již mnohokrát bylo napsáno, řečeno a v podstatě v praxi potvrzeno, že děti přibírají skokově. Váha tedy může klidně chvíli stagnovat, dítě může růst jen do délky a pak udělá skok i v gramech apod. Důležitá je tady maminka, rodiče, kteří své dítě vidí pořád a ví, jak se človíčkovi daří. Gramy jsou jen jedním ukazatelem, nikoli tím vedoucím a hlavním, tak jak to mnohdy je. Taková jednoduchá rada zní, jakmile je nějaké doporučení orientováno na čísla (gramy,
časy, mililitry), mějte se na pozoru!

     K pocitu, že má dítě hlad, vede rodiče i okolí často pláč. Pláč dítěte je ale vskutku málokdy projev hladu. Především je to komunikační prostředek a dítě Vám něco sděluje. Univerzálně říci, že je to hlad, pláče-li dítě po kojení je dosti zavádějící. Stejně tak, jako tvrdit, že je to nedostatek mléka, slabé mléko a
jiné stále přetrvávající mýty.

     Co se vlastně stane, když dítě dokrmíte umělým mlékem? Musí jej strávit. Trvá to podstatně
déle, než mléko mateřské, které se tráví velmi rychle a již během kojení mají děti velkou potřebu vylučovat (mimo jiné je to někdy signalizováno neklidem u prsa až právě oním pláčem...). Miminko tedy tráví. Možná i spí. Spí možná i déle než je úplně běžné, veškerá energie jde na strávení toho nášupu. Co se ale vlastně stane? Za normálních okolností, kdy by bylo dítě jen kojeno, by se pravděpodobně minimálně jednou či vícekrát přihlásilo o kojení, to se ale nestane, protože je "zaplácnuté" dokrmem a tráví. V konečné důsledku tedy může poklesnout tvorba mléka, neboť poptávka není taková.  Za nějaký čas se tak může stát, že plně přejdete z dokrmování na umělé mléko, aniž byste to tak kdy chtěli.

     Toto není jediné riziko tohoto v poslední době velmi rozšířeného jevu. Mimiku by skutečně první
půl rok jeho života nemělo do bříška přijít nic jiného, než mateřské mléko. Je potřeba, aby jeho střeva osídlily ty správné bakterie, které poskytne zas a jen kojení. Pro jeho budoucí zdraví je to zkrátka to nejlepší co mu můžete do vínku dát. Chrání dýchací cesty před častými infekty, stejně tak zažívací trakt, ale chrání i před jinými neinfekčními chorobami, jako je diabetes či obezita.      

     Umělá výživa je vyráběna z mléka kravského, to je ale přírodou předurčeno telátkům. Ani psychickou stránku nelze opomíjet. Dítě chce mámu, kontakt s ní. A opačně.
Pocit vyvolaný někým či něčím z venku (člověk, článek, doporučení), že nejsem schopna dostatečně nakrmit své dítě je úplně zbytečný, přesto trvale v ženách usídlený. A mateřskému sebevědomí příliš nepřidá. Asi se budu opakovat, ale stále je to třeba...opravdu jste všechny milé ženy dokonale vybavené a schopné nakrmit své dítě/ děti ze svých prsou. Nenechte si namluvit, že vaše mléko miminku nestačí, že není dobré, dostatečně silné, že vaše dítě hladoví. Kojte kdykoliv, kdekoliv.

Pouštějte si k sobě jen podpůrná slova, ne ta znejišťující. Buďte svým malým kojencům a nošencům pořád nablízku a dejte jim, co potřebují. Tak intenzivně jako v prvních letech života už vás nikdy nebudou potřebovat. Vaše mléko vaše děti nejen sytí, hasí žízeň, ale pomáhá budovat jejich sebevědomí, důvěru ve svět, dává pocit jistoty, bezpečí, přijetí, lásky a správnosti, že vše je jak má být, svět je v pořádku, protože máma je tady. 

     Mateřské mléko je skutečně jedinou funkční potravinou, která miminku plně stačí, samozřejmě za
předpokladu je-li kojeno bez omezování.  A ano, i v případě, že jeho přibírání v gramech nijak
nekoreluje s tabulkami. Užívejte si blízkost se svými dětmi, mateřství i rodinné radosti!

                                                                  
                                                                                                                                                   Markéta Květoňová

                                                               
www.kojimenosime.cz